Openfest, τις ει;

Εν έτει 2019 βρισκόμαστε όλοι μάρτυρες μιας ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογικά εποχής όπου οι εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα ανθίζουν. Μεγάλο μέρος της εξέλιξης αυτής βασίζεται στην «ανοιχτή τεχνολογία» (open hardware/software) η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει, να εξελίξει ή και να κάνει απλώς χρήση μιας ιδέας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Μια συνεισφορά στην όλη αυτή προσπάθεια γίνεται και από την ομάδα του Openfest. Τί είναι όμως το Openfest;

Πριν αρκετά χρόνια, στο μακρινό 2001, μία μερίδα φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα «φεστιβάλ» όπου θα παρουσίαζαν και θα συζητούσαν τεχνολογίες της εποχής και ιδέες για το μέλλον, όλες γύρω από το open software, προσβάσιμες από όλους για όλους. Η προσπάθεια και η θέληση να συνεχιστεί ήταν μεγάλη, ωστόσο μέχρι και το 2011, ημερομηνία που έπαυσε η διοργάνωσή του, έλαβαν χώρα ελάχιστες οργανώσεις. Το μεγάλο reboot έγινε την άνοιξη του 2016, όπου ξανά μία παρέα φοιτητών του ίδιου τμήματος ένιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν τις ιδέες και τις ανησυχίες τους γύρω από το “open” με τον κοινωνικό περίγυρό τους. Κι έτσι, με αγάπη και μεράκι εγένετο το Openfest 2016. Και από τότε, κάθε χρόνο, η καρδιά του χτυπά όλο και πιο δυνατά.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο την ουσία του Openfest, παρατηρούμε πως στον πυρήνα του κρύβεται η έννοια “open”. Οι διοργανωτές, με περηφάνια, μας μιλάνε συνεχώς για έννοιες όπως open software και open hardware. Με μια πρώτη σκέψη, ακούγοντας open software, οι περισσότεροι άνθρωποι θα κοίταγαν με απορία. Κι όμως, δίχως να το έχουμε καταλάβει, παντού γύρω μας μπορούμε να το διακρίνουμε. Είτε μιλάμε για ανοιχτό λειτουργικό σύστημα (Linux distros, freeBSD κλπ), είτε για ανοιχτά λογισμικά (vlc player, 7z κλπ). Στους προγραμματιστικούς κύκλους, το open software έδωσε τη δυνατότητα σε αμέτρητους φερέλπιδες προγραμματιστές να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να «κοντράρουν» τις πολυεθνικές εταιρίες, δημιουργώντας, με συλλογική προσπάθεια, λογισμικά εφάμιλλα και ανταγωνιστικά, δίχως αμφιλεγόμενες άδειες χρήσης και εξωφρενικά ποσά αγοράς δικαιωμάτων. Το Openfest έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ενημέρωση νέων φοιτητών περί της έννοιας open και τους δίνει ακόμη και σήμερα τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή, να ενημερωθούν και να ενστερνιστούν την τεχνολογική αυτή επανάσταση. Μιλώντας δε για επανάσταση, το Openfest ταρακούνησε τα «τεχνολογικά» νερά της Ελλάδας με το, όπως αναφέρθηκε, open hardware.

Η έννοια open hardware παραμένει, ακόμη και σήμερα, δυσνόητη. Πώς γίνεται ένα υλικό να είναι open; Την απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα έρχεται, για ακόμη μια φορά, η ομάδα του Openfest να τη δώσει. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το open hardware είναι η σύνδεση και η συνεργασία οποιουδήποτε υλικού με οποιοδήποτε άλλο, με σκοπό την εκτέλεση κάποιας εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα open hardware μπορεί να θεωρηθεί η επαναστατική πλακέτα Arduino, η οποία μπορεί να συνεργαστεί με πληθώρα αισθητηρίων και να επιτελέσει αμέτρητα project, με όριο τα όνειρα του κάθε δημιουργού. Σε κάθε πρόσφατο Openfest, δίδεται βαρύτητα στο ανοιχτό υλικό ώστε οι φοιτητές (και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι) να αποκτήσουν οικειότητα με την έννοια αυτή και να τους δοθεί η δυνατότητα να καινοτομήσουν στον τομέα της τεχνολογίας, τομέας που παρά την διαρκή εξέλιξη, συνεχίζει καθημερινά να μας εκπλήσσει.

Καταλήγοντας, είναι μείζονος σημασίας οι νέοι τεχνολόγοι και προγραμματιστές να συμβαδίζουν με τα τεκταινόμενα της τεχνολογίας. Η ομάδα του Openfest βρισκόταν και βρίσκεται πλάι στο νέο και στο φοιτητή που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στις ανοιχτές τεχνολογίες. Ένα φεστιβάλ που πέρασε δυσκολίες, έφτασε κοντά στην οριστική παύση, όμως η αγάπη των «συνεχιστών» του το κράτησε ζωντανό και θα μας ταξιδέψει σε μία τεχνολογική κρουαζιέρα και τη φετινή χρονιά. Ας ελπίσουμε πως το ταξίδι αυτό θα μείνει σε όλους αξέχαστο.

 

Του Μάνου Χατζησταυράκη

Share this post

Share on facebook
Share on print
Share on email