Τα «προεόρτια» ενός ανοιχτού φεστιβάλ

Κατά την αρχαιότητα οι άνθρωποι συνήθιζαν πριν από σημαντικά γεγονότα να συναθροίζονται και να γιορτάζουν για μέρες ώστε να υποδεχθούν τα επερχόμενα συμβάντα με ευδιαθεσία. Η συνάθροιση αυτή ονομάστηκε προεόρτιο. Παραλληλίζοντας την τότε εποχή με τη σημερινή, το φεστιβάλ ανοικτού υλικού και λογισμικού Openfest έχει τα δικά του προεόρτια, το Pre Openfest.

Στη σχετικά μικρή αυτή εορτή, οι διοργανωτές του Openfest έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν τους εαυτούς τους στο κοινό και να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα οράματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δίδεται η δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει κι αυτός στη διοργάνωση του φεστιβάλ και να προσθέσει το λιθαράκι του στον «πύργο γνώσεων» που θα δημιουργείται καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Πέραν αυτού, ο καθένας μπορεί να περιγράψει και να συζητήσει τις ιδέες και τα οράματά του με τη δυνατότητα να παρουσιάσει και ο ίδιος στο κύριο event. Εξάλλου, το Openfest γίνεται «από το φοιτητή για το φοιτητή» και εφόσον μια ιδέα αφορά την έννοια «open», είναι καλοδεχούμενη.

Παρά ταύτα, το Pre Openfest εκτός από ένα «ανοικτό» κάλεσμα, είναι και μια μικρή παρουσίαση των κυριότερων ομιλιών, κρατώντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον και την αγωνία στα ύψη για το τι θα ακολουθήσει μετέπειτα. Οι κύριοι ομιλητές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν ένα μικρό μέρος από την παρουσίασή τους και να λάβουν ανατροφοδότηση από ιδέες, ερωτήσεις και προβληματισμούς του κοινού ώστε να εμπλουτίσουν και να βελτιώσουν τις τελικές ομιλίες και παρουσιάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο, το επίπεδο και η ποιότητα του Openfest παραμένουν υψηλά· ένα Openfest πλήρως ανταγωνιστικό με παρόμοια φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τη φετινή χρονιά (σ.σ 2019), το Pre Openfest πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στους χώρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  και δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τρεις από τους ομιλητές που θα παρουσιάσουν στο Openfest, καθώς επίσης και να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με το αντικείμενο που έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο καθένας, αντικείμενο που εκτείνεται από μη επανδρωμένα συστήματα και ρομποτικές εφαρμογές, μέχρι προγραμματισμό, εφαρμογές και τεχνικές ηθικού hacking.

Καταλήγοντας, για να έφτασες μέχρι αυτό το σημείο, το ενδιαφέρον σου για την τεχνολογία είναι τόσο μεγάλο όσο και το δικό μου. Εάν παρακολούθησες το Pre Openfest, είμαι σίγουρος πως σε μαγνήτισαν οι ομιλίες και θα βρεθείς και στο κύριο event. Εάν πάλι το έχασες, μην απογοητευτείς! Μείνε συντονισμένος και δήλωσε συμμετοχή για το φεστιβάλ. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δώσει σάρκα και οστά στα οράματά σου, μέσω του Openfest, του φεστιβάλ που ειδικεύεται ακριβώς σε αυτό. Εγώ θα είμαι εκεί. Εσύ;

 

Του Μάνου Χατζησταυράκη

Share this post

Share on facebook
Share on print
Share on email